Cardio Blog

XV/3 Párosával

| Nincs hozzászólás

Mi eredményezi a párosával mutatkozó ciklusokat?

  1. Mobitz I-es típusú II°AV-blokk 3:2-es blokkaránnyal
  2. Mobitz II-es típusú II°AV-blokk
  3. 2:1-es típusú II°AV-blokk
  4. Blokkolt supraventricularis extrasystolék
  5. Bigemin elrendeződésű supraventricularis extrasystolék kompenzációs pauzákkal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobitz II-es típusú II°AV-blokk

Az elsőfokú AV-blokk megtévesztő terminológia, hiszen a pitvarokról a kamrákra minden ingerület ráterjed, csak a szokásosnál később.  A harmadfokú AV-blokk azt jelenti, hogy nem terjed a pitvarokról a kamrákra az ingerület. A másodfokú AV-blokk a legnépesebb csoport. Egyes ingerületek levezetődnek a pitvarokról a kamrákra, míg mások nem.

A csoport képviselői:

  1. Mobitz I-es típusú másodfokú AV-blokk, ahol is a kamrákra le nem vezetett P hullám előtti PQ távolságok egyre hosszabbak, de a PQ távolság növekménye egyre kisebb, ezért az RR távolságok a blokkig egyre rövidülnek. Az ilyen típusú ingerületvezetési zavart ábrázoló EKG görbékről már messziről nézve is feltűnő, hogy a QRS-ek csoportokban helyezkednek el és harmonika-szerűen sűrűsödnek. A legnagyobb mértékű PQ nyúlás az első és a második PQ között szokott lenni. A blokkolt P-hullám utáni szünet rövidebb, mint a két PP távolság összege. A blokkarány típusos esetben 3:2-es vagy 4:3-as, de hosszabb, atípusos sorozatok is előfordulhatnak, amikor is a PQ növekménye a sorozat vége felé már alig/nem észlelhető. Ilyenkor segít, hogy a blokk előtti utolsó levezetett P-hez tartozó PQ hosszabb, mint a blokk utáni első P-hez tartozó. A prognózis legtöbbször jó, főként, ha keskeny QRS-sel társul. Ilyenkor a blokk helye az AV csomó, ritkán a His-köteg. Fiatalokon vagy edzett sportolókon éjjel, alvás alatt gyakran megfigyelhető. Ha a QRS széles, a blokk lehet supra-, intra- és infra-His lokalizációjú is. Profilaktikus pacemaker implantáció csak akkor szükséges, ha a ritmuszavar panaszt okoz. Legtöbbször ez organikus szívbetegség és széles QRS esetén fordul elő. DDD vagy VDD típusú pacemaker választandó.
  2. Mobitz II-s típusú másodfokú AV-blokk, amikor is egyszer csak úgy nem vezetődik le egy supraventricularis ingerület, hogy a PQ távolság konstans. A pauza hossza egyenlő két PP távolság összegével.
  3. A 2:1-es AV-blokk, amikor is minden második pitvari ingerület vezetődik le csak a kamrákra. Nem mindig lehet megállapítani, hogy azt Mobitz I-es vagy II-es típusú ingerületvezetési zavar hozza létre. Számos esetben azonban igen. Erről részletesen ebben a feladványban olvashattunk korábban.
  4. A magasfokú AV-blokk terminológiát pedig arra az esetre tartjuk fenn, amikor is több supraventricularis ingerületet blokkolt, majd egy supraventricularis impulzus mégis levezetődik. Könnyen átmegy harmadfokú AV blokkba, ahol az életben maradás csak pótritmus kialakulása esetén lehetséges. A pótritmus mindig reguláris.

Supraventircularis extrasystolék esetén a sinus eredetű depolarizáció előtt, hamarabb érkeznek pitvari ütések.

Aktuálisan azonban egy teljesen reguláris sinus ütemet láthattunk, ahol is a széles, típusos bal Tawara-szár-blokkal levezetett QRS-ek előtt rendre konstans PQ távolságokat láthattunk. Két levezetett P-t követően egy P blokkolódott. A pauza hossza megegyezett két PP távolság összegével. Típusos Mobitz II-es típsú másodfokú AV-blokkról volt szó. Irreverzibilis tényező esetén állandó pacemaker beültetésre van szüksége a betegnek.

Könnyebben felismerhető talán mindez, ha hosszabb levezetett periódusok után blokkolódik egyszer csak egy P. Íme ez a jelenség ugyanannál a betegnél:

Legutóbb ebben a feladványban figyelhettünk meg hasonlót.

Irodalom:

  • Wogan JM, Lowenstein SR, Gordon GS. Second-degree atrioventricular block: Mobitz type II. J Emerg Med. 1993 Jan-Feb;11(1):47-54. doi: 10.1016/0736-4679(93)90009-v. PMID: 8445186
  • Barold SS, Herweg B. Second-degree atrioventricular block revisited. Herzschrittmacherther Elektrophysiol. 2012 Dec;23(4):296-304. doi: 10.1007/s00399-012-0240-8. Epub 2012 Dec 7. PMID: 23224264.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!