Cardio Blog

X/19 Széles QRS-ek és pauzák

| Nincs hozzászólás

Egy nyolcvan év körüli férfi  korábban nem szedett gyógyszert. Vérnyomását ellenőrizve azt rendre magasabbnak találta és észlelte, hogy időnként kihagy a pulzusa. Laborvizsgálati eredmények érdemi eltérést nem mutatnak. Mi látható az EKG-in és mi a további teendő?

  1. Mobitz I-es típusú másodfokú AV-blokk BTSZB-kal – mivel a beteg egyebekben panaszmentes, további teendő a vérnyomáscsökkentő gyógyszerelés beállításán kívül aktuálisan nincs
  2. Mobitz II-es típusú másodfokú AV-blokk BTSZB-kal – állandó pacemaker beültetés
  3. Harmadfokú AV-blokk a jobb kamrából kiinduló kamrai pótritmussal – állandó pacemaker beültetés
  4. Műtermék, műszaki hiba – AZ EKG gép és kábelek ellenőrzése, másik géppel felvétel készítése
  5. Preexcitáció (delta-hullámok által kiszélesedett QRS-ek) és blokkolt supraventricularis extrasystolék – a járulékos köteg ablációja

 

 

 

 

Mobitz II-es típusú AV-blokk és BTSZB

A normofrekvens sinus ritmus P-hullámai regulárisan követik egymást. Nincsenek korábban érkező ütések, azaz extrasytolék. Minden QRS előtt ugyanolyan PQ-távolságokat mérhetünk. A QRS-ek üteme követi a sinus P-k ütemét.

Típusos Mobitz I-es típusú másodfokú AV-blokk esetén a PQ-távolságok progresszív növekedését látnánk a blokkig. A blokkolt P-hullámot megelőző P-hez tartozó PQ pedig hosszabb lenne, mint a blokk utáni átvezetett P-hez tartozó. Emellett a QRS-ek távolsága a blokkig fokozatosan csökkenne.

Harmadfokú AV-blokk esetén csak pótritmussal lehetséges az életben maradás. A pótritmus pedig (szinte kivétel nélkül) mindig reguláris.

Kamrai ingerképzés vagy esetleges preexcitáció esetén a QRS elejének kiszélesedését (lassulását) várjuk, hiszen azokban az esetekben az ingerületvezetés részben vagy egészben először myogén, tehát lassabb. (Korábban erről részletesen itt és itt.) A jelen feladványban típusos bal Tawara-szárblokk látható. Az ingerületvezetés eleje ilyenkor gyors (meredek) marad, a jobb száron gyorsan levezetődik az ingerület, majd a depolarizáció végén lesz izomvezetés.

A Cardioblogon korábban ebben és ebben a bejegyzésben is láthattunk megtévesztően AV-blokkot utánzó műszaki hibát, amikor is azonban az alapvonal valószínűtlenül egyenes volta hívta fel a technikai malőrre a figyelmet.

A Mobitz II-es típusú másodfokú AV-blokk reverzibilis tényező hiányában -kiváltképp széles QRS mellett- a legtöbbször állandó pacemaker beültetését igényli tekintettel arra, hogy ilyenkor a blokk általában az ingerületvezető rendszeren disztálisan van. Azaz, ha a blokk komplettálódna, akkor kérdéses, hogy létrejönne-e egyáltalán pótritmus és annak saját frekvenciája elegendő lenne-e a keringés fenntartásához.

Korábban ebben a feladványban olvashattunk részletesen a Mobitz II-es típusú másodfokú AV-blokkról.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!