Cardio Blog

XI/12 Nyolctagú megfutás

| Nincs hozzászólás

Egy 65 éves, mérsékelten túlsúlyos, angiotenzin-receptor-blokkolóval kezelt hypertoniás, nem kezelt hyperlipidaemiás férfi hányinger, gyengeség, majd egyszeri hányás, valamint órák óta fennálló, bal oldalfekvésben jelentkező, bal elülső hónaljvonal tájon érzett dyscomfort miatt hívott mentőket. Mentő kiérkezésekor110/70Hgmm-es vérnyomást mért, érdemi fizikális eltérést nem talált. Panasz alatt a következő EKG-t rögzítette:

A beteg az ARB-n kívül egyéb gyógyszert nem szed.

Mentő hospitalisatio mellett döntött és a kocsiban a monitor felszerelését követően ezt rögzítette:

További ellátásra -8 tagú megfutást referálva- SBO-ra szállította. Itt időablakos troponin vizsgálatot végeztek, ami negatív eredménnyel zárult, majd kardiológiára helyezték a fenti klinikummal és non-sustained kamrai tacyhcardia iránydiagnózissal.

Hogyan tovább?

  1. A rizikóstátust és a klinikumot figyelembe véve a kamrai tachycardia hátterében legnagyobb valószínűséggel coronaria betegség áll, sürgős coronarographiára továbbítandó a beteg
  2. Béta-blokkoló beállítása és echocardiographiát követően sürgető ICD implantációra referálás centrumnak
  3. Coronaria őrzőben amiodaron gyorstelítés, majd klinikumtól és vizsgálati leletektől (Holter, ergometria, echocardiographia) függően elektív cornorarographia szervezése
  4. Hányinger, hányás és mellkasi panaszok tüneti kezelése és extracardialis eredetének kutatása

 

 

 

 

Műtermék

A Cardioblog idei listájáról sem hiányozhat egy félreértelmezett, tancélos műtermék bemutatása. Az előző feladványunkban részletesen bemutattuk, hogyan érdemes EKG-t elemeznünk és lelepleznünk például egy keskeny QRS képében jelentkező kamrai tachycardiát egy cetli, az ujjunk illetve a fejünk gondolkodásra való használatával.

Ha így jártunk el most is, akkor észrevehettük a hibát a sormintában a fenti jelenségnél.

Egyes hullámok kilógnak a sorból, a többitől különböznek, mert magasabbak

Ezek a kilógó hullámok a "megfutás" előtt és után is változatlan frekvenciával követik a reguláris sinus ütem rendjét. Apró torzulásoktól eltekintve morofológiájuk és szélességük megegyezik a levezetett sinus eredetű ütésekével. A "megfutás" többi hulláma azonban nem monomorf és nem is reguláris.

Az, hogy ezek az EKG jelenségek nem kardiális eredetűek, jobban feltűnhet a másik elvezetés szinkronpontjainak vizsgálatával, ahol is a teljesen dezorganizált elektromos tevékenység "mögött" egyértelműen detektálhatók a reguláris, sinus eredetű, keskeny kamrai komplexumok is :

Íme tehát még egy példa, milyen hasznos információ nyerhető a többcsatornás EKG használatával. (Erre másik tancélos illusztrációt ebben a korábbi feladványban láthattunk.)

Mozgási artefaktumok okozta EKG-diagnosztikai nehézségekkel többek között korábban ebben, ebben, ebben és ebben a feladványban is találkozhattunk.

A műtermékek biztonsággal való azonosításával számos -akár potenciális szövődményeket is magában hordozó- vizsgálattól és beavatkozástól megkímélhetjük a beteget és egészségügyi rendszert.

Irodalom:

Patel SI, Souter MJ (2008). "Equipment-related electrocardiographic artifacts: causes, characteristics, consequences, and correction". Anesthesiology. 108 (1): 138–48.

Márquez MF, Colín L, Guevara M, Iturralde P, Hermosillo AG (2002). "Common electrocardiographic artifacts mimicking arrhythmias in ambulatory monitoring". Am. Heart J. 144 (2): 187–97.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!