Cardio Blog

XIII/20 Mellkasi fájdalom és troponin pozitivitás

| Nincs hozzászólás

A 80 éves nőbeteg kórelőzményéből kiemelendő hypertonia, diabetes mellitus, veseelégtelenség. Az EKG alapján legnagyobb valószínűséggel mi áll a troponin pozitivitása és mellkasi fájdalma hátterében?

  1. Benignus korai repolarizáció (BER)
  2. Pericarditis
  3. Wrap-around LAD középszakaszi elzáródása
  4. CX elzáródás
  5. Takotsubo szindróma

 

 

 

 

 

 

Pericarditis

Hasonló kórelőzmény (idős, multirizk beteg) esetén szinte csukott szemmel akut coronaria szindrómára kell gondolnunk. Most azonban érdemes volt egy kicsit elidőzni az EKG-n látható ST-elevációk elrendeződésének vizsgálatával. Feltűnhetett, hogy ST-eleváció látható II-aVF, I-aVL és V3-6 elvezetésekben és ST-depresszió V1-ben és aVR-ben.

Az inferior ST-elevációk hátterében a leginkább RCA vagy CX occlusio szokott állni. A kettő között úgy lehet különbséget tenni, hogy ha a III-s elvezetésben nagyobb az ST-eleváció mértéke, mint II-ben, akkor az az RCA elzáródásra utal.  Inferior ST-eleváció esetén reciprok ST-depressziót várunk az anterior elvezetésekben. Most azonban ST-eleváció volt látható a V3-6 elvezetésekben. Ritkán ilyen elrendeződés is előfordulhat: egy olyan, hosszú LAD elzáródása esetén, ami a szívcsúcson jelentősen áthajolva (ún. wrap around LAD.), mintegy posterior descendensként az inferior fal ellátásában is részt vesz.  Egynél több coronaria ellátási területének megfelelő ST-eleváció esetén egyéb ritka állapotok is eszünkbe juthatnak, mint például kettős lokalizációjú szívinfarktus, a takotsubo-szindróma, több koszorúéren szimultán megjelenő súlyos vazospasmus (pl. 5-fluorouracil alkalmazása vagy kokainfogyasztás miatt). Közös jellemzőjük ezeknek a szívizom-ischaemiával járó állapotoknak, hogy a QT meg szokott nyúlni.

Jelenleg azonban a QTc biztosan kevesebb, mint 400ms, tehát normális.

Fontos jellemzője volt továbbá a feladványban látható ST-elevációnak, hogy felfelé konkáv volt. Ezen kívül a sasszeműek érszrevehették az aVR-ben látható PR-elevációt is.

Összességében a leginkább valószínű diagnózis a pericarditis volt.

Pericarditisre jellemző EKG-jelek:

  • több elvezetésben, akár diffúzan mindenhol felfelé konkáv ST-eleváció, ami nem feleltethető meg egyetlen coronaria ellátási területének
  • nem minden esetben látható, de ha igen, akkor jellegzetes a PR-depresszió (aVR-ben PR-eleváció)
  • a tükörkép jelenség hiánya (aVR és V1 kivételével)
  • benignus korai repolarizációval ellentétben V6-ban nagyobb az ST-eleváció, mint a T hullám magasságának az ¼-e

A benignus korai repolarizáció nem jár troponin pozitivitással. Jellegzetességének tartják, hogy  tachycardizálódás hatására az  ST-eleváció visszafejlődik és úgy 100/perc frekvenciánál eltűnik. Jelen feladványunkban azonban majdnem 100/perces frekvenciánál is egyértelmű ST-elevációk láthatók. A tachycardia a fenti kórállapotok közül ugyancsak a pericarditis mellett szólnak. (Esetleg még ACS vagy takotsubo sy. okozta kardiogén sokkban várhatnánk még tachycardiát).

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!