Cardio Blog

XI/4 Tachycardia nyomravezető jellel

| Nincs hozzászólás

Vajon mi az oka ennek a tachycardiának? Mi látható ezen a görbén?

  1. Sinus tachycardia intermittáló bal posterior fasciculus blokkal
  2. Digitalis túlhatás okozta bidirekcionális fascicularis kamrai tachycardia
  3. Orthodrom AVRT és társuló típusos QRS alternans
  4. Nagy pericardialis fluidum, tamponád veszély

 

 

Swinging heart

A feladvány görbéjén egy reguláris, keskeny QRS tachycardia látható. Azonkívül, hogy mindegyik QRS előtt stabil átvezetéssel sinus P-hullámok láthatók, feltűnő a low voltage és az elektromos alternans- azaz, hogy ütésről ütésre változik a QRS amplitúdója, tengelyállása. A low voltage okairól ebben és ebben a korábbi feladványban is olvashattunk részletesen. Dióhéjban: akkor láthatunk kis kilengéseket, ha a elektróda és a szív közé szigetelés kerül vagy pedig ha jelentősen csökken az elektromosságot generáló szívizomzat mennyisége.

Az alternáló QRS hátterében állhat  intrinsic ok. Ebben az esetben ütésről-ütésre változik a szív ingerképző fókusza vagy az intracardiális ingerületterjedés módja: például intermittáló szárblokk, intermittáló preexcitáció (WPW), vagy kamrai bigeminia fúzionáló ütései, bidirekcionális kamrai tachycardia stb. Egyes vélemények szerint a reguláris keskeny QRS tachycardiák esetén a QRS alternans AVRT-re utalhat. De újabb adatok szerint úgy tűnik, hogy a QRS alternans sokkal inkább a ritmuszavar gyors frekvenciájával van összefüggésben mintsem annak mechanizmusával. Így szapora kamrafrekvenciával járó pitvari flatternben, pitvari tachycardiában, AVNRT-ben, 1:2 tachycardiában vagy junkcionális tachycardiában is megfigyelhető, úgyhogy mégsem ad  sok segítséget ad a keskeny QRS tachycardiák differenciálásban.

Annál inkább nyomravezető jel az extrinsic okból létrejövő QRS alternans. Ez akkor figyelhető meg, ha olyan nagy mennyiségű pericardialis fluidum szaporodik fel a pericardiumzsákban, hogy a szívnek van helye ütésről ütésre megváltoztatni a fizikai pozícióját. A szívburokban táncol, ingázik. Ezt a jelenséget nevezik swinging heart-nak.

Felismerése azért fontos, mert az ekkora mennyiségű pericardialis folyadékgyülem már gyakran okoz tamponádot, ezért a swinging heart sürgősségi echocardiographiás vizsgálat indikációját képezi.

Korábban ebben és ebben a feladványban olvashattunk már a swinging heartról.

Íme az echocardiographiás felvétel a pericardiumzsákban ütésről-ütésre pozícióját, így tengelyállását is változtató szívről. Tamponád miatt sürgős pericardicentesisre is szükség volt.

Nem összetévesztendő a T-hullám alternanssal, ami kéz a kézben jár a hosszú QT-vel és következményes TdP kamrai tachycardiára és hirtelen halálra hajlamosít.

A bal posterior fasciculus blokk (BPH) önálló előfordulása ritka. Alternáló megjelenése a kialakulásának mechanizmusából adódóan szinte elképzelhetetlen. Korábban ebben a feladványban olvashattunk róla részletesen. Mindazonáltal a jelen görbén megfigyelhető egyik QRS tengelyállás sem felel meg a BPH kritériumának.

Irodalom:

Kapoor J, McConnell M. A swinging heart. N Engl J Med. 2009;361:18.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!